vineri, 2 ianuarie 2009

YOGA SUTRAS

Editura FLORI SPIRITUALE
Colecţia DIAMANTELE MINŢII
Autorul PATANJALI
Titlul YOGA SUTRAS

Subtitlul Aforisme Yoga Texte şi comentarii OCTAVIAN SĂRBĂTOARE
Dedicaţie:VOLUM OMAGIAL LA ANIVERSAREA A 100 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI MIRCEA ELIADE
Pagini 75
Legătorie broşare
ISBN 978-973-87916-3-3

Prefaţa volumului
Prezenta versiune a cunoscutului şi studiatului tratat Yoga Sutras doresc să fie o interpretare raţională a textului criptic atribuit înţeleptului Patañjali.
Peste milenii aş vrea să abordez un mod propriu de a descoperi şi defini elementele de psihofizică yoga, psihologie transpersonală şi psihocibernetică în contextul sutrelor; textul este completat, în paranteze, acolo unde am crezut de cuviinţă că adăugarea unor cuvinte ajută la clarificarea ideilor expuse.
Studiul curent se adresează tuturor celor care îşi propun să cunoască acest gen de înţelepciune hindusă. Are o terminologie sanskrită minimă, uşor de reţinut; transliterarea internaţională din manuscrisul în limba sanskrită nu s-a făcut pentru această ediţie.
O caracteristică a lucrării este că majoritatea sutrelor au comentarii. Aceasta va uşura în mod considerabil pătrunderea în profunzimile înţelesurilor scrierii originale.
Câteva concepte de fizică cuantică sunt introduse ca o posibilă explicaţie a unor fenomene ieşite din comun: puterile ce par supranormale, numite vibhutis. Autorul doreşte prin aceasta să facă legătura între yoga şi această ramură a fizicii, definind un nou domeniu, psihofizica yoga, o conexiune de idei în premieră în explicarea misticii indiene.
Psihofizica yoga include aplicabilitatea fizicii cuantice asupra gândirii prin mintea care foloseşte metodele yoga pentru a „materializa” ceea ce doreşte. Această acţiune de a aduce din planul cuantic în planul cartezian, de a concretiza cuantele în trăiri psihice sau evenimente fizice, fireşte că nu este un miracol. Este fenomenul de a atrage mental „realitatea” care a fost dorită, prin folosirea psihofizicii yoga, prin capacitatea minţii de a trăi samyama, o anumită stare psihică cognitivă.
Pe de altă parte prezenta versiune a sutrelor lui Patañjali intenţionează să evidenţieze legătura cu psihologia transpersonală, în abordarea noţiunilor de Sine rezonant şi conştiinţă extinsă, o terminologie modernă de principii aplicabile şi în yoga. Aceste idei, de interpretare proprie, se regăsesc mai cu seamă în Capitolul I – Trezirea spirituală (samadhi).
O legătură între yoga şi domeniul psihociberneticii se face în Capitolul II – Practica (sadhana).
Actualul text în limba română este o transpunere din varianta engleză concepută anterior de către mine, variantă care la rândul ei este bazată atât pe manuscrisul original sanskrit cât şi pe alte interpretări în limba engleză ale altor autori.
Datorită lipsei de corespondenţă directă între cuvintele din textul autentic cu cele din limba română, în câteva cazuri, în volumul de faţă se prezintă o traducere proprie a terminologiei sanskrite. Un exemplu este redarea noţiunii de samyama ca trezire spirituală direcţionată. Mai multe date despre aceste corespondenţe apar în comentarii.
Majoritatea termenilor din sanskrită sunt însă cunoscuţi, nu a fost nevoie decât de a găsi un cuvânt în limba română, care să reflecte cu mai multă acurateţe noţiunea respectivă.
Autorul doreşte succes căutătorului spiritual avid de a se îmbogăţi cu cunoştinţele şcolii tradiţionale „ortodoxe” a filozofiei indiene yoga, fondată cel mai probabil prin sec. II-III e.n. de înţeleptul hindus Patañjali.

Octavian Sărbătoare 2006, Sydney, Australia
Cuprins
Prefaţă
Text şi comentarii
Capitolul I – Trezirea spirituală (samadhi)
Concluzii la capitolul I
Capitolul II – Practica (sadhana)
Concluzii la capitolul II
Capitolul III – Puterile supranormale (vibhutis)
Concluzii la capitolul III
Capitolul IV – Libertatea spirituală (kaivalya)
Concluzii la capitolul IV
Index de terminologie sanskrită
Bibliografie
(c) Ileana Speranţa Baciu

Niciun comentariu: