luni, 18 iulie 2011

OCTAVIAN SARBATOARE - INTERVIU NOIEMBRIE 2007




Editura Flori Spirituale este identificata cu dorinta omului de a se apropia de desavarsire prin cautarile lui. Despre un astfel de aspirant spiritual autorul Octavian Sarbatoare scrie ca: `parasirea pozitiei sale de captiv al mediului si depasirea conditiei in care s-a obisnuit, aceea a automatismelor vietii cotidiene, ii confera rolul de CREATOR`.
Octavian Sarbatoare prin cuvintele cuprinse in MARTURISIREA DE CREDINTA LITERARA volumul 2, editat de Artur Silvestri, se defineste ca un scriitor doritor de elucidarea `misterelor sacrului` izvorate in el insusi prin lecturile deschizatoare de drumuri noi ale mentorului sau Mircea Eliade.
A plecat din Romania cu gandul explorarii lumii Indiei. Si a reusit: `pe 1 ianuare 2001 imi roteam privirea peste raul Gange cu ideea ca mental il unesc cu Dunarea, astfel si Himalaya se apropia de muntii Carpati`. Experienta sa dar si ethosul fanteziei le-a adunat in volume beletristice ce cuprind nuvele si proza in limba romana. Despre orientarea sa autorul afirma: „Daca ar fi sa definesc o `scoala literara” careia m-as putea alinia as denumi-o `hermeneutica sacrului”, aceeasi grupare din care fac parte Mircea Eliade, Joseph Campbell precum si scriitorul american James Redfield, care m-a influentat in transmiterea mesajului hermeneuticii sub forma beletristica.`
Aparitiile editoriale din anul 2007, cand Octavian Sarbatoare a venit in Romania pentru a comemora centenarul nasterii mentorului sau, fac parte din ciclul `VOLUME OMAGIALE MIRCEA ELIADE 2007` si sunt editate prima data in Romania de catre Editura Flori Spirituale si sub egida ei lansate in anul 2007 in cadrul intalnirilor autorului cu cititorii din Bucuresti, Deva, Fagaras, Sibiu, Ploiesti, Targu Jiu si mentionate in publicatiile locale si ziarul ZIUA.
Incerc sa cuprind cumva, undeva, candva o falie din ceea ce inseamna autorul Octavian Sarbatoare, pentru a-l prezenta cititorilor in lumina adevarata, printre misterele care-i apar in cale in intreaga viata.
- In ce mod traiti distanta atat de mare intre Australia si Romania? In ce fel va influenteaza aceasta departare de tara mama?
- Distanta nu este o problema atunci cand primesc mereu vesti bune. Editorii din Romania, precum si cititorii imi fac cunoscute opiniile lor. Sunt acum incredintat ca scrierile mele si-au facut o buna reputatie, care este in crestere. Cititorii si bibliotecile achizitioneaza cu placere VOLUMELE OMAGIALE MIRCEA ELIADE 2007, cele scrise de mine si inchinate memoriei marelui istoric al religiilor.
- Sursa de inspiratie a nuvelelor dumneavoastra probabil ati gasit-o in locurile spirituale cercetate in calatoriile intreprinse in India, prin personajele intalnite in asramurile (manastirile) hinduse. In ce fel v-ati implicat dumneavoastra in viata spirituala a Indiei?
- Pot spune fara tagada ca am avut si am inca o implicatie directa in viata spirituala a Indiei. Cei care imi citesc opera vor observa pasiunea cu care fac cercetarile spirituale personale si acuratetea in care le redau. O astfel de „ardere” fata de India, care dureaza de peste 35 de ani, este cred proba cea mai elocventa privind implicatia mea in panorama de idei creata de India, o viziune pe care doresc s-o aduc la gradul de valenta spirituala universala. Treptat, astfel de lucrari scrise initial in limba romana, cele mai multe dintre ele aici in Australia, vor fi traduse in alte limbi. Jivanmukti si Iubire in India (continuare) au fost create atat in Australia cat si in Romania. Ma mandresc cu astfel de carti scrise „peste continente”.
- SE TREZESC ZEII. Este o noua carte la care lucrati?
- Am un astfel de proiect. Intentionez sa continui proza mesianica inceputa. Volumul amintit va intregi viziunea profetiilor religioase majore ale `sfarsitului lumii` marcat de venirea unui Salvator al Lumii, prezentata in cele doua volume Soseste Salvatorul Lumii, carti care nu au aparut inca in Romania. Daca aceste prevestiri vor vedea lumina tiparului acolo, in 2008 proiectul `se va intrupa`.
- Exprimarea din cartile dumneavoastra cuprinde intotdeauna bunatate si iubire, chiar daca personajul este un caracter negativ; de exemplu prestidigitatorul din nuvela Mama a volumului Spirit si iubire in India. De ce o astfel de abordare?
- Este modul clasic hindus de a face referiri la personaje `negative`, care au o astfel de titulatura mai degraba pentru ca sunt mai putin evoluate spiritual decat ca ar reprezenta raul in sine. Sa nu uitam ca, in acceptiunea hindusa, raul nu exista. Este doar o estompare, o invaluire a binelui care va iesi la lumina in viitor, prin evolutie sprirituala.
- Ce corespondente credeti ca exista intre ritualurile din India, credintele populare transmise de milenii si sanatatea corpului fizic cat si cea mentala si psihica? Sa luam ca exemplu nuvela Surya Yoga din volumul de nuvele Yoghinii Indiei.
- India a dezvoltat de milenii un mod de viata sanatos care isi lasa amprenta din plin asupra fizicului, mentalului si psihicului omului. Gasesc ca o astfel de mostenire spirituala cu aplicatii in practica trebuie sa fie cunoscuta de cei care aspira la armonie in viata. Yoga fireste ca a cucerit deja lumea, ca sistem spiritual bine inchegat, logic si la indemana oricui de a-l practica. Nuvela Surya Yoga din volumul de nuvele Yoghinii Indiei, despre care pomeniti, reaminteste ritualul inchinarii la soare, zeitate numita SURYA in traditia vedica si aduce in atentie, pe langa natura invocata si un gen de yoga mai putin cunoscut, Surya Yoga. Ceea ce am redat in aceasta nuvela se imbina armonios cu viata omului infratit cu natura, un fel de samanism, as putea spune, in care samanul devine practicantul insusi.
- Care sunt preocuparile dumneavoastra actuale?
- Aici, in Sydney, scriu continuarea volumului de inceput Iubire in India aparut deja la Editura Flori Spirituale din Deva. Aceasta continuare, este cea mai dificila scriere a mea de pana acum, prin complexitatea de idei care se cer bine lamurite. Aspectele teoretice, referitoare la sufletele ingemanate, imi dau mult de gandit, transpunerea starilor psihice intr-o forma logica in pagini beletristice se dovedeste o incercare pentru mine, ca scriitor care isi propune ca textele proprii sa urmareasca o claritate a conceptelor descrise. In prezent cred ca am gasit forma cea mai buna de prezentare a lor.
- Ce vor cuprinde capitolele acestei carti?
- O viziune extraordinara! Metode ca iubirea sa fie o experienta aproape continua, depinzand de gradul de evolutie a membrilor cuplului.
- Adica sa ai parte intreaga viata de iubire impartasita si fericita? Toata viata? Care este reteta unei astfel de fericiri?
- Intocmai. Intr-adevar imi propun de a oferi o solutie bazata pe viziunea hindusa asupra manifestarii sufletelor in planul material, cel al vietii de zi cu zi. Nu as putea spune ca ofer o reteta, ci mai degraba un mod constient de a percepe iubirea, din alte referentiale de gandire. Constientizarea inalta este conditia esentiala ca astfel de metode sa poata fi aplicate.
- Cum veti incadra personajele acestui volum, care este ideea principala desprinsa din desfasurarea actiunii?
- In acest volum personajele se maturizeaza, as putea spune. Cautatorul iubirii eterne, Ramdas, care sunt eu, autorul, isi lamureste nedumeririle care-l framantau. Aici se vor clarifica ideile esentiale ramase cumva incremenite prin disparitia Sangitei, iubita mult visata, gasita si din nou pierduta in adorarea ei catre zeii eterni. Lumea sufletelor, suflete ingemanate precum si intreaga gama de interactiuni dintre ele, notiuni dezbatute de erou cu cunoscatori si experimentatori ai acestor lumi, dorinta eroului de a imbina sentimentele cu ratiunea, ne vor fascina tinandu-ne cu sufletul la gura in citirea randurilor cartii. Este o lectura care, cred eu, va dainui in timp. Din ea se vor inspira sufleteste multe generatii de indragostiti, asa cum le-a fost exemplu romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade.
- Ce ganduri de viitor aveti? O tema incitanta ar fi definirea unui mod de viata atotcuprinzator: sa multumeasca dorinta de viata a omului, indeplinirea placerilor ce le are, eficienta in munca ce o face si ridicarea pe o noua treapta spirituala, o definire a Artei de a trai, un Dans al Vietii in ritmuri cat mai trepidante sau in pasi usori si energici, cu perioade de platou in care sa savurezi ceea ce ai ajuns sa indeplinesti?
- Viitorul cred ca va intregi treptat viziunea pe care mi-o prezentati. Sper ca cititorii care au parcurs atent calatoria spirituala redata prin scrierile mele, sa o poata numi Arta de a trai. Inspirandu-se din faptele aratate si reasezandu-le in contextul propriei lor vieti, daca vor putea sa o optimizeze prin ideile prezentate in scrierile mele, viata insasi le va putea deveni un Dans al Vietii, asa cum il numiti.
- Va multumesc pentru amabilitatea de a da acest interviu. Ati dori sa mai aratati si altceva in afara intrebarilor pe care vi le-am adresat?
- Imi face placere sa ma adresez publicului atat de cald si dornic de a cunoaste adevaruri la care pana acum au avut un acces mai restrans.
Speram ca in luna noiembrie sa vada lumina tiparului continuarea volumului Iubire in India.
Octavian Sarbatoare
Ileana Speranta Baciu


publicat de http://www.studentie.ro/cariera/Ghid-cariera-i69/Cariere-celebre-c40/INTERVIU-CU-SCRIITORUL-OCTAVIAN-SARBATOARE---NOIEMBRIE-2007-id33391






I N T E R V I U
cu

scriitorul australian de origine română

OCTAVIAN SĂRBĂTOARE

noiembrie 2007


Convorbiri spirituale intre scriitorul australian de origine romana, Octavian Sarbatoare si Ileana Speranta Baciu, directorul Editurii Flori Spirituale.






INTERVIU CU SCRIITORUL OCTAVIAN SARBATOARE - noiembrie 2007


Editura Flori Spirituale este identificata cu dorinta omului de a se apropia de desavarsire prin cautarile lui. Despre un astfel de aspirant spiritual autorul Octavian Sarbatoare scrie ca: „parasirea pozitiei sale de captiv al mediului si depasirea conditiei in care s-a obisnuit, aceea a automatismelor vietii cotidiene, ii confera rolul de CREATOR”.

Octavian Sarbatoare prin cuvintele cuprinse in MARTURISIREA DE CREDINTA LITERARA volumul 2, editat de Artur Silvestri, se defineste ca un scriitor doritor de elucidarea „misterelor sacrului” izvorate in el insusi prin lecturile deschizatoare de drumuri noi ale mentorului sau Mircea Eliade.


Octavian Sarbatoare a plecat din Romania cu gandul explorarii lumii Indiei. Si a reusit: „pe 1 ianuare 2001 imi roteam privirea peste raul Gange cu ideea ca mental il unesc cu Dunarea, astfel si Himalaya se apropia de muntii Carpati”.

Experienta sa dar si ethosul fanteziei le-a adunat in volume beletristice ce cuprind nuvele si proza in limba romana. Despre orientarea sa autorul afirma: „Daca ar fi sa definesc o „scoala literara” careia m-as putea alinia as denumi-o „hermeneutica sacrului”, aceeasi grupare din care fac parte Mircea Eliade, Joseph Campbell precum si scriitorul american James Redfield, care m-a influentat in transmiterea mesajului hermeneuticii sub forma beletristica.”

Aparitiile editoriale din anul 2007, cand Octavian Sarbatoare a venit in Romania pentru a comemora centenarul nasterii mentorului sau, fac parte din ciclul „VOLUME OMAGIALE MIRCEA ELIADE 2007” si sunt editate prima data in Romania de catre Editura Flori Spirituale si sub egida ei lansate in anul 2007 in cadrul intalnirilor autorului cu cititorii din Bucuresti, Deva, Fagaras, Sibiu, Ploiesti, Targu Jiu si mentionate in publicatiile locale si ziarul ZIUA.

Incerc sa cuprind cumva, undeva, candva o falie din ceea ce inseamna autorul Octavian Sarbatoare, pentru a-l prezenta cititorilor in lumina adevarata, printre misterele care-i apar in cale in intreaga viata.

I- In ce mod traiti distanta atat de mare intre Australia si Romania? In ce fel va influenteaza aceasta departare de tara mama?
R- Distanta nu este o problema atunci cand primesc mereu vesti bune. Editorii din Romania, precum si cititorii imi fac cunoscute opiniile lor. Sunt acum incredintat ca scrierile mele si-au facut o buna reputatie, care este in crestere. Cititorii si bibliotecile achizitioneaza cu placere VOLUMELE OMAGIALE MIRCEA ELIADE 2007, cele scrise de mine si inchinate memoriei marelui istoric al religiilor.

I- Sursa de inspiratie a nuvelelor dumneavoastra probabil ati gasit-o in locurile spirituale cercetate in calatoriile intreprinse in India, prin personajele intalnite in asramurile (manastirile) hinduse. In ce fel v-ati implicat dumneavoastra in viata spirituala a Indiei?
R- Pot spune fara tagada ca am avut si am inca o implicatie directa in viata spirituala a Indiei. Cei care imi citesc opera vor observa pasiunea cu care fac cercetarile spirituale personale si acuratetea in care le redau. O astfel de „ardere” fata de India, care dureaza de peste 35 de ani, este cred proba cea mai elocventa privind implicatia mea in panorama de idei creata de India, o viziune pe care doresc s-o aduc la gradul de valenta spirituala universala. Treptat, astfel de lucrari scrise initial in limba romana, cele mai multe dintre ele aici in Australia, vor fi traduse in alte limbi. Jivanmukti si Iubire in India (continuare) au fost create atat in Australia cat si in Romania. Ma mandresc cu astfel de carti scrise „peste continente”.

I- SE TREZESC ZEII. Este o noua carte la care lucrati?
R- Am un astfel de proiect. Intentionez sa continui proza mesianica inceputa. Volumul amintit va intregi viziunea profetiilor religioase majore ale “sfarsitului lumii” marcat de venirea unui Salvator al Lumii, prezentata in cele doua volume Soseste Salvatorul Lumii, carti care nu au aparut inca in Romania. Daca aceste prevestiri vor vedea lumina tiparului acolo, in 2008 proiectul „se va intrupa”.

I- Exprimarea din cartile dumneavoastra cuprinde intotdeauna bunatate si iubire, chiar daca personajul este un caracter negativ; de exemplu prestidigitatorul din nuvela Mama a volumului Spirit si iubire in India. De ce o astfel de abordare?
R- Este modul clasic hindus de a face referiri la personaje „negative”, care au o astfel de titulatura mai degraba pentru ca sunt mai putin evoluate spiritual decat ca ar reprezenta raul in sine. Sa nu uitam ca, in acceptiunea hindusa, raul nu exista. Este doar o estompare, o invaluire a binelui care va iesi la lumina in viitor, prin evolutie sprirituala.


I- Ce corespondente credeti ca exista intre ritualurile din India, credintele populare transmise de milenii si sanatatea corpului fizic cat si cea mentala si psihica? Sa luam ca exemplu nuvela Surya Yoga din volumul de nuvele Yoghinii Indiei.
R- India a dezvoltat de milenii un mod de viata sanatos care isi lasa amprenta din plin asupra fizicului, mentalului si psihicului omului. Gasesc ca o astfel de mostenire spirituala cu aplicatii in practica trebuie sa fie cunoscuta de cei care aspira la armonie in viata. Yoga fireste ca a cucerit deja lumea, ca sistem spiritual bine inchegat, logic si la indemana oricui de a-l practica. Nuvela Surya Yoga din volumul de nuvele Yoghinii Indiei, despre care pomeniti, reaminteste ritualul inchinarii la soare, zeitate numita SURYA in traditia vedica si aduce in atentie, pe langa natura invocata si un gen de yoga mai putin cunoscut, Surya Yoga. Ceea ce am redat in aceasta nuvela se imbina armonios cu viata omului infratit cu natura, un fel de samanism, as putea spune, in care samanul devine practicantul insusi.

I- Care sunt preocuparile dumneavoastra actuale?
R- Aici, in Sydney, scriu continuarea volumului de inceput Iubire in India aparut deja la Editura Flori Spirituale din Deva. Aceasta continuare, este cea mai dificila scriere a mea de pana acum, prin complexitatea de idei care se cer bine lamurite. Aspectele teoretice, referitoare la sufletele ingemanate, imi dau mult de gandit, transpunerea starilor psihice intr-o forma logica in pagini beletristice se dovedeste o incercare pentru mine, ca scriitor care isi propune ca textele proprii sa urmareasca o claritate a conceptelor descrise. In prezent cred ca am gasit forma cea mai buna de prezentare a lor.
I- Ce vor cuprinde capitolele acestei carti?
R- O viziune extraordinara! Metode ca iubirea sa fie o experienta aproape continua, depinzand de gradul de evolutie a membrilor cuplului.
I- Adica sa ai parte intreaga viata de iubire impartasita si fericita? Toata viata? Care este reteta unei astfel de fericiri?
R- Intocmai. Intr-adevar imi propun de a oferi o solutie bazata pe viziunea hindusa asupra manifestarii sufletelor in planul material, cel al vietii de zi cu zi. Nu as putea spune ca ofer o reteta, ci mai degraba un mod constient de a percepe iubirea, din alte referentiale de gandire. Constientizarea inalta este conditia esentiala ca astfel de metode sa poata fi aplicate.

I- Cum veti incadra personajele acestui volum, care este ideea principala desprinsa din desfasurarea actiunii?
R- In acest volum personajele se maturizeaza, as putea spune. Cautatorul iubirii eterne, Ramdas, care sunt eu, autorul, isi lamureste nedumeririle care-l framantau. Aici se vor clarifica ideile esentiale ramase cumva incremenite prin disparitia Sangitei, iubita mult visata, gasita si din nou pierduta in adorarea ei catre zeii eterni. Lumea sufletelor, suflete ingemanate precum si intreaga gama de interactiuni dintre ele, notiuni dezbatute de erou cu cunoscatori si experimentatori ai acestor lumi, dorinta eroului de a imbina sentimentele cu ratiunea, ne vor fascina tinandu-ne cu sufletul la gura in citirea randurilor cartii. Este o lectura care, cred eu, va dainui in timp. Din ea se vor inspira sufleteste multe generatii de indragostiti, asa cum le-a fost exemplu romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade.

I-Ce ganduri de viitor aveti? O tema incitanta ar fi definirea unui mod de viata atotcuprinzator: sa multumeasca dorinta de viata a omului, indeplinirea placerilor ce le are, eficienta in munca ce o face si ridicarea pe o noua treapta spirituala, o definire a Artei de a trai, un Dans al Vietii in ritmuri cat mai trepidante sau in pasi usori si energici, cu perioade de platou in care sa savurezi ceea ce ai ajuns sa indeplinesti?
R- Viitorul cred ca va intregi treptat viziunea pe care mi-o prezentati. Sper ca cititorii care au parcurs atent calatoria spirituala redata prin scrierile mele, sa o poata numi Arta de a trai. Inspirandu-se din faptele aratate si reasezandu-le in contextul propriei lor vieti, daca vor putea sa o optimizeze prin ideile prezentate in scrierile mele, viata insasi le va putea deveni un Dans al Vietii, asa cum il numiti.

I- Va multumesc pentru amabilitatea de a da acest interviu. Ati dori sa mai aratati si altceva in afara intrebarilor pe care vi le-am adresat?
R- Imi face placere sa ma adresez publicului atat de cald si dornic de a cunoaste adevaruri la care pana acum au avut un acces mai restrans. Speram ca in luna noiembrie sa vada lumina tiparului continuarea volumului Iubire in India.


Ileana Speranta Baciu director Editura Flori Spirituale



publicat de

http://http://www.cu-dragoste.ro/diverse/articole-diverse_pag6/interviu_cu_scriitorul_octavian_sarbatoare_9177/

Niciun comentariu: