luni, 18 iulie 2011
Octavian Sarbatoare, scriitorul iubirii perene, a lansat un nou volum "Mesagerii iubirii"
Scriitorul australian de origine română Octavian Sarbatoare isi continua periplul romantic cu un volum recent publicat in Australia - "Mesagerii iubirii" -, care se adauga la opera-i formatoare de constiinta.
Ileana Speranta Baciu, directorul Editurii "Flori Spirituale" din Deva, cea care publica in Romania toate cartile autorului, a realizat un interviu cuprinzând gandurile lui Octavian Sarbatoare despre cartea sa, cu perspectiva ce i se contureaza si cu nazuinta de a face ca floarea iubirii perene sa infloreasca pe meleagurile natale. Redam integral acest dialog.
I. In ce fel ati putea defini volumul recent "Mesagerii iubirii" publicat in Australia in ianuarie 2009?
R. Noua carte inregistrata la National Library of Australia, "Mesagerii iubirii", este o dezvoltare fireasca a subiectelor zugravite de mine in "Iubire in India", proza romantica ce constituie filonul de baza pertinent iubirii indiene. In " Romania, "Iubire in India" a aparut la Editura "Flori Spirituale" din Deva in anul 2007, cu ocazia omagierii lui Mircea Eliade la centenarul nasterii sale.
I. Ce ii este caracteristic? De ce il considerati o dezvoltare fireasca a subiectului zugravit in "Iubire in India"?
R. "Mesagerii iubirii" are valoare de anticipatie aplicativa, aduce ideea iubirii perene din cadrul indian in cel romanesc. Acesta ar fi un prim aspect al specificitatii cartii. Este scrisa in cea mai mare parte sub forma epistolara, o corespondenta electronica intre autorul cartii "Iubire in India" si cititorii ei. Cei care au parcurs proza romantica isi exprima astfel opiniile despre ea si prezinta modalitatile in care ii aplica ideile in viata lor. Titlul "Mesagerii iubirii" are ca subtitlu "Ecouri la proza romantica "Iubire in India"". Acesta identifica exact ce-mi propun sa prezint cititorilor.
I. Putem prin urmare spune ca toate aceste scrisori constituie un "manual aplicativ".
R. Mai precis, este un "fel" de manual aplicativ si in acelasi timp o modalitate de inspiratie. Volumul contine 12 capitole, fiecare tratand opinii, intrebari ale cititorilor si raspunsuri ale autorului. Exemplele oferite sunt aspecte paradigmatice ale iubirii perene. Cititorii prozei romantice "Iubire in India" isi deapana momente din viata. Ei descopera cum, cand si unde pot constientiza si aplica iubirea perena in existenta proprie.
I. Dar ceea ce infatisati sunt subiecte majore ale vietii de zi cu zi.
R. Este tocmai ceea ce am intentionat prin a scrie "Mesagerii iubirii": ofer solutii de a folosi proza romantica "Iubire in India" ca inspiratie pentru iubirea dintre un barbat si o femeie. În contextul prezentat de mine tangentele romantice capata valori perene. Iubirea nu este un sentiment care se iveste si dispare pe parcursul vietii, ci o inlantuire de trairi intre sufletele ingemanate care isi schimba doar corpul in care se manifesta, esenta iubirii ramanand mereu aceeasi.
Ati mentionat anterior aducerea iubirii perene in contextul romanesc. in ce consta?
Precum stiti proza romantica "Iubire in India" are cadrul dominant de desfasurare India, tara protagonistei principale, Sangita. In volumul "Mesagerii iubirii: Ecouri la proza romantica Iubire in India", arena majora este Romania. Deci, in noul teren, cititorii, care aplica in vietile proprii iubirea perena, pe care autorul a trait-o in India, aduc filonul de idei in tara celuilalt protagonist principal, romanul Cezar Augustin.
I. Ilustri scriitori romani in proza lor fantastica si filosofica au transfigurat iubirea creand personaje care traverseaza timpul sub diverse
identitati.
R. Da. Liviu Rebreanu in romanul "Adam si Eva" a zugravit remarcabil transmigrarea sufletelor perechi, infatisand iubirea ca pe un sentiment peren. Metempsihoza a fost prezentata in proza fantastica si filosofica a lui Mihai Eminescu si Mircea Eliade. "Avatarii faraonului Tla" scrisa de Eminescu si "Noaptea de sanziene" a lui Eliade sunt exemplele cele mai concludente.
I. Care este aportul dumneavoastra in acest domeniu?
H. Drumurile sunt deja deschise in acest sens. Subliniez ca perenitatea iubirii, din cele doua scrieri ale mele, contribuie la formarea unei noi constiinte a iubirii. Proza romantica "Iubire in India" este mai mult elaborarea unei metodologii privind manifestarea sufletelor care se iubesc, iar "Mesagerii iubirii" aplicarea acestei metodologii. impreuna formeaza un tot al tematicii iubirii perene, cea marcata de constientizarea existentei metempsihozei.
I. Ganduri de viitor in zugravirea acestei iubiri, care renaste persistent, mereu si mereu din aceeasi radacina viguroasa?
R. Proza romantica "Iubire in India" se incheie cu convingerea personajului principal Cezar Augustin, Ramdas, ca a gasit calea. Apare inerent faptul ca el se va angaja pe drumul nou descoperit.
I. Deci planuiti un nou volum. Cand si unde?
R. Cartea cred ca o voi scrie in vara anului 2009, atunci cand voi fi in Romania. Nu pot anticipa ce va contine, dar pot spune cu certitudine ca va fi o creatie interactiva, intre cititorii prozei "Iubire in India" si mine, autorul ei. Desigur ca li se va pastra anonimatul. Ma voi hotara ulterior la titlul ei.
I. "In ce mod volumul "Mesagerii iubirii"va putea fi la indemana cititorilor din Romania?
R. Poate apare de sine statator, asa cum s-a intamplat in Australia sau impreuna cu proza romantica "Iubire in India". Aceasta datorita faptului ca exista o legatura inerenta intre cele doua titluri: cartea "Mesagerii iubirii" serveste "Iubire in India". Cititorii sunt cei care vor beneficia cel mai mult de volumul integral.
publicat de http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1234451729
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu